úterý 8. července 2008

Za drahé jídlo může zbytečné plýtvání


Tak tomu prý je podle britského premiéra Gordona Browna a analýzy, jejíž zpracování trvalo 10 měsíců. A nebo je to spíš úplně naopak, jak tomu velí ekonomická logika: lidé potravinami plýtvají, protože jsou stále dost levné?

Vysoké ceny potravin opět nutí politiky k sebezviditelňování v soutěži, kdo přijde se šílenějším zajímavějším nápadem, jak ceny stlačit dolů. Nyní je to Gordon Brown a plýtvání. Plýtvání potravinami není žádnou novinkou, děje se dlouhodobě. Plýtvání může řadě lidí vadit (i u nás doma se ho snažíme vyvarovat), ale v podstatě se jedná o racionální lidské rozhodnutí. Lidé raději mají výběr v podobě naplněné ledničky i za cenu toho, že se něco zkazí, než aby se stalo, že ledničku najdou prázdnou. Tak tomu není jen v domácnostech - lidé mají rádi výběr a čerstvé zboží i v supermarketu, i za cenu toho, že se všechno zboží neprodá.

Jaký je jediný lék proti plýtvání? Kazící se potraviny se musí relativně zdražit. To se děje právě teď a ekonomická teorie říká, že lidé by měli plýtvání omezit. Vzhledem k vyšší hodnotě potenciálně zkaženého zboží se raději budou méně předzásobovat. A můžete se vsadit, že k tomu i dojde.

Jak lze relativně zvýšit náklady spojené se zkaženými potravinami? První možností je zvýšení absolutních cen nakupovaných potravin - a to se děje právě teď.

Druhou možností je zlevnění alternativ, tedy zejména snížení nákladů spojených s pravidelným doplňováním ledničky. To znamená například více supermarketů v blízkosti bydliště a delší prodejní dobu.

Obě možnosti povedou ke snížení poptávky po potravinách, a tedy i k relativnímu snížení cen potravin. V žádném případě se ale ceny ani nepřiblíží původním nízkým hodnotám. A v každém případě bude efektu dosaženo i bez potřeby vládních zásahů.

Pokud někdo skutečně věří tomu, že vládní zásahy mohou ceny potravin snížit, měl by si vzpomenout na jeden z důležitých faktorů, který přispěl k právě k oněm vysokým cenám - ano, vládní politika biopaliv, která byla před několika lety v Evropě a USA s velkou pompou představena, aby nyní vlády zjistily, jaký nesmysl to byl.

Pokud by chtěl Gordon Brown vysokým cenám potravin skutečně ulevit, měl by se zasadit za nápravu evropské a americké zemědělské politiky. Ale takoví politici mají na obou stranách Atlantiku velmi těžký život.

2 komentáře:

  1. Ano, za drahé jídlo může zbytečné plýtvání - pálit obilí, kukuřici nebo ananas, to je plýtvání jak vyšité.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se obílí spaluje (vyrábí teplo, elektřina) je to čistě ekonomické rozhodnutí. Asi se to z nějakého důvodu vyplatí.
    Patrně je kus obílí lacinější(třeba i dotovanější) než kus UHLA.

    OdpovědětVymazat